Speciale tool toont waar je bent geweest en wat nog op je lijstje staat...
Een beetje gek vindt fietsliefhebber Frank van Moorsel (55) uit Delft het wel, dat de tool die hij bedacht waardoor hij kan zien in welke gemeenten hij allemaal heeft gefietst, zo massaal omarmd zou worden. “Ik had niet het idee dat dit heel veel mensen blij zou gaan maken, maar zette het toch online. Er zijn ruim 26.000 mensen mee aan de slag gegaan. Ongelooflijk gewoon.” Frank, IT’er van beroep, bouwde in 2018 de website Long term NL challenge, waarmee fietsers op basis van hun Strava-data kunnen zien in welke gemeenten ze zijn geweest. Strava is een website en mobiele applicatie waarmee sportprestaties kunnen worden bijgehouden.
Tekst: Marie-Christine Koestal
‘Ik dacht dat er maar een paar gekken zouden zijn die net zo idioot zijn als ikzelf’
Rond zijn veertiende kocht Frank zijn eerste racefiets en werd hij fanatiek wielrenner. Vanuit zijn woonplaats Budel, Noord-Brabant, reed hij vaak naar Zuid-Limburg om de heuveltjes van de Amstel Gold Race op te zoeken. “In die tijd speelde ik ook fanatiek handbal. In de zomer hield ik mijn conditie bij op de fiets.”
Afvinken: eerst provincies, daarna gemeenten
Op zijn twintigste verhuisde Frank voor werk naar Delft. Het sporten in teamverband kwam op een laag pitje te staan, maar als het even kon, pakte hij wel de fiets voor een rondje om. Eerst in de buurt van Delft, later langzaam maar zeker naar nieuw te ontdekken delen van Nederland. “Ik pakte de landkaart erbij om op zoek te gaan naar nieuwe routes in Nederland en België. Ik bedacht me dat het leuk zou zijn om alle provincies aan te tikken. Dat was zo gebeurd. Het volgende niveau zou het afvinken van alle gemeenten zijn.
Van handmatige naar geautomatiseerde vinkjes
Daar ben ik in 2018 mee begonnen. Gewoon old skool, atlas en landkaart erbij, en een vinkje plaatsen wanneer ik er was geweest. Eigenlijk best knullig voor een IT’er. Er kwam een periode dat ik minder ging fietsen door de mantelzorg voor mijn dementerende vader. Als ik mijn taken had gedaan en mijn vader sliep, ben ik een programma gaan schrijven dat de vinkjes automatiseerde. Het leek me leuk dit te delen met mensen die ik ken. Ik had niet het idee dat dit heel veel mensen blij zou gaan maken, maar zette het toch online. Een week of twee nadat ik de tool wereldkundig had gemaakt, keek ik op de website en zag ik dat er meer dan duizend mensen in de wachtrij stonden om te kijken waar ze waren geweest. Ongelooflijk! Ik dacht dat er maar een paar gekken zouden zijn die net zo idioot zijn als ikzelf. Ik heb een paar noodgrepen uitgevoerd, zodat zo veel mogelijk mensen aan boord konden komen.
Twee sportbladen, Studio Sport en verdere uitbreidingen
Toen ik net de schuit had uitgebreid, kwam er een tweet van Martijn Hendriks, wielerredacteur van Studio Sport. Vervolgens is het balletje gaan rollen en besteedden twee sportbladen er aandacht aan. België meldde zich: kun je dit ook voor ons maken? En Luxemburg kwam met dezelfde vraag. Kort erop had ik de hele Benelux gedekt. En dat allemaal in mijn vrije tijd. Vervolgens wilden mensen ook lijstjes. Wie als eerste de challenge in Nederland had volbracht. Wie in België. En wie in Luxemburg. Uiteindelijk hebben meer dan 26.000 mensen aangehaakt. Ze zijn niet allemaal even fanatiek, maar met name in de coronaperiode, toen Nederlanders massaal in eigen land op vakantie gingen, was het druk en kwamen er zo duizend nieuwe aanvragen per dag.”
Alles op eigen kracht
Zelf had Frank in 2018 de meeste gemeenten in Nederland aangetikt, zo’n zeventig procent, gerekend vanaf 2010. Met name in het oosten en noorden van het land zaten de lege plekken. Tachtig procent van de ritten was hij vanuit zijn ouderlijk huis in Budel en zijn woonplaats Delft gestart. Een paar keer reed hij alleen naar zijn bestemming, bijvoorbeeld Texel, en pakte hij vanaf het vasteland de trein terug naar huis. Tijdens een weekend weg naar Friesland en Groningen deed hij meteen per fiets een paar gemeenten aan waar hij nog niet was geweest. “De gemeenten daar hebben alle een heel grote oppervlakte, dus dat was een makkie.” Toen alleen nog drie Waddeneilanden resteerden, pakte Frank die tijdens een vakantie op een van de eilanden meteen alle drie. Missie voltooid. De meeste kilometers maakt Frank op zijn racefiets of mountainbike, maar tijdens de challenge is het voorgekomen dat hij een huurtweewieler of zelfs een bakfiets met ruimte voor de hond pakte. Voor alle vervoersmiddelen geldt, dat ze niet elektrisch zijn ondersteund. Frank deed alles op eigen kracht.
Zoektocht naar nieuwe uitdagingen
Ondertussen zijn er ongeveer tweehonderd fietsers die de Nederlandse challenge hebben voltooid. Circa vijftien hebben alle Luxemburgse gemeenten gefietst en rond de honderdvijftig alle Belgische gemeenten. De cijfers zijn van oktober 2022. Met de toenemende herindelingen in Nederland, neemt het aantal gemeenten af. ‘Het wordt steeds gemakkelijker’, noteerde een journalist van een dagblad over de challenge. Dat inspireerde Frank om oude gemeentegrenzen op te zoeken. Twee dagen later had hij een gemeentekaart van 1950 in handen, beschikbaar gesteld door de Universiteit van Wageningen, met daarop meer dan 1.000 gemeenten. “Al die voormalige gemeenten gaan fietsen, staat nog op mijn verlanglijstje”, zegt Frank. “Maar wellicht pak ik een niveau dieper, waarbij ik alle plaatsen van Nederland wil aandoen.” Ondertussen heeft Frank 35 procent van alle fietswegen (want dat kun je ook vastleggen) in Zuid-Holland gefietst. Daarmee staat hij eerste.
Vorig jaar stopte hij met zijn eigen website. “Mijn werk is heel druk en er ging best veel tijd in de website zitten. Het ging mijn eigen fietsen in de weg zitten. Zoiets is leuk voor één of twee jaar, het derde jaar ook nog wel. Ik heb het voortijdig aangekondigd en wielervrienden. nl heeft het concept opgepakt en uitgebouwd in een nieuwe website. Het is leuk dat het idee verder leeft. Best wel een eer.”