Hoewel alle Nederlanders samen zo'n 15 miljard kilometer per jaar fietsen, is er weinig fietsdata bekend. Dankzij de Snuffelfiets is het mogelijk om de luchtkwaliteit en fietsroutegegevens te verzamelen die bijdragen aan een Gezonde, Stedelijke Leefomgeving voor iedereen. Lees meer over de impact, voordelen en internationale plannen van de Snuffelfiets in dit interview met Richard Zuijdam van Civity en Ollie Smeenk van SODAQ.
Impact creëren door samenwerking
De Snuffelfiets begon als experimenteel project in de regio Utrecht. Het is een klein meetinstrument dat eenvoudig aan een fiets bevestigd kan worden om op grote schaal fietsdata te verzamelen door deelnemende inwoners. Denk aan data over luchtvochtigheid, temperatuur, wegdekkwaliteit en luchtkwaliteit. Ollie Smeenk: "In 2018 ontwierpen we in opdracht van de Provincie Utrecht een IoT-meetapparaat dat verschillende sensoren bevat waarmee we sindsdien waardevolle omgevingsdata kunnen verzamelen in de regio. Op het ontworpen dataplatform van Civity kan iedereen de dagelijkse metingen volgen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu verzorgt de datavalidatie van alle Snuffel fietsers. Deze samenwerking werkt tot op heden erg goed."
Actief bijdragen aan het verbeteren van de leefomgeving
Momenteel telt de regio Utrecht zo'n 500 deelnemende inwoners die gegevens verzamelen met hun meetinstrument. Verschillende andere regio's tonen interesse en voeren pilots uit. Ook wordt de Snuffelfiets al gebruikt in het buitenland. Richard Zuijdam: “Als uniek open-sourceproject stimuleren we burgers om mee te doen zodat we beter inzicht krijgen in omgevingsdata, om deze uiteindelijk te verbeteren. Bijvoorbeeld, als uit metingen blijkt dat er op bepaalde plekken in een stad grote temperatuurverschillen zijn, dan kunnen provinciale beleidsmakers en stedenbouwkundigen dit probleem aanpakken met vegetatie." Het grote voordeel van de Snuffelfiets is dat fietsers waardevolle data kunnen achterhalen met relatief goedkope sensoren waarmee onderzoeksbureaus en landelijke monitoringsinstanties beter inzicht krijgen in luchtverontreiniging.
Overal betere luchtkwaliteit voor iedereen
De hoeveelheid positieve media-aandacht en feedback heeft Zuijdam en Smeenk overweldigd. Smeenk: "De vele reacties hebben ons aangemoedigd om samen met de Technische Universiteit Delft aan een nieuwe, meer intuïtieve Snuffelfiets te werken." De SODAQ Air is een compact, veelzijdig en robuust bewakingsapparaat voor luchtkwaliteit dat begin 2021 op de markt komt. "De Snuffelfiets wordt momenteel actief gebruikt door fietsers in Nederland, Italië, Denemarken, Duitsland, Noorwegen en Zweden. Met de SODAQ Air willen we ook uitbreiden naar andere fietslanden. ” Zuijdam vult aan: “Het is voor ons cruciaal om in elk land de juiste partners te vinden om de apparaten goed te implementeren en de data correct te valideren. Met behulp van het Trade Team van ROM Utrecht Region hebben we in Taiwan een aantal geschikte partners gevonden met wie we eventueel kunnen samenwerken om de apparaten in hun veelgebruikte deelfietsen te implementeren. Uiteindelijk streven we ernaar om bij te dragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit tegen een prijs die wijdverbreide internationale inzet mogelijk maakt. "
Dit interview is eerder verschenen op de website van Utrecht Region. Ga naar de website van de Snuffelfiets voor meer informatie over dit project. Ben je als ondernemer benieuwd hoe ROM Utrecht Region jou kan helpen bij jouw internationaliseringsplannen? Lees hier meer over wat zij voor je kunnen betekenen.