Meer dan 1 op de 10 mensen ervaart zadelpijn. Veel mensen ervaren dit door of tijdens het fietsen en denken dat dit e rbij hoort, maar niets is minder waar. Ergospecialist SQab biedt met zijn uitgebreide assortiment een oplossing voor iedere fietser. Door hun jarenlange ervaring en expertise hebben zij oplossingen gevonden voor de meest voorkomende oorzaken van zadelpijn.
SQlab is gespecialiseerd in de drie contactpunten van de fiets: handen, bekken en voeten. Zo moet een fietszadel niet alleen perfect aansluiten op zowel de mannelijke als vrouwelijke anatomie, maar ook het lichaamsgewicht goed verdelen. De handgrepen moeten door hun goede pasvorm niet alleen gevoelloze vingers voorkomen, maar ook eenvoudig en stevig te monteren zijn. Tot slot moeten de voeten goed in de schoenen en op de pedalen staan, zodat de krachtoverbrenging optimaal is. Al deze factoren dragen bij aan een prettige en pijnloze fietservaring. Veelvoorkomende klachten, zoals zadelpijn, kunnen worden voorkomen door het kiezen van de juiste zadel.
De hoofdoorzaak van zadelpijn
Het bekken is het centrale punt in het lichaam. Bij het zitten ondersteunen de zitbotten aan de onderkant van het bekken het lichaamsgewicht. Deze botten kunnen behoorlijk hoge druk opvangen. Dat zou ook bij het fietsen het geval moeten zijn. Het is belangrijk dat de zitbotten op de juiste plaats zitten en dat de druk op de gevoelige delen zo min mogelijk is. Zadelpijn kan verschillende oorzaken hebben die te maken hebben met de verkeerde houding en plaatsing van deze zitbotten. Hieronder een overzicht.
- Een te smal zadel
Wanneer een zadel te smal is, ontstaat er druk op plaatsen waar dit niet de bedoeling is. Dit valt het meest op bij de zitbotjes, waar veel zenuwen zitten die bekneld raken door het te smalle zadel. Al in 2002 introduceerde SQlab als eerste zadelmaker een eenvoudig maar effectief systeem dat de afstand tussen de zitbotten meet ten opzichte van de zitpositie, om zo de optimale zadelbreedte te bepalen. Dit zorgt voor meer comfort, minder druk en een effectieve krachtoverbrenging. - Een verkeerd gevormd zadel
Heeft iemand last van een slapend of tintelend gevoel in de gevoelige delen? Dit is ook een soort zadelpijn en de kans is groot dat het zadel de verkeerde vorm heeft. In dat geval kunnen de zenuwen namelijk bekneld raken. Het is ook mogelijk dat een conventioneel zadel een goede bloedcirculatie in de schaamstreek belemmert. De trapzadels van SQlab zorgen voor een optimale drukverdeling van de zit- en schaambeenderen bij zowel mannen als vrouwen en kunnen zo zadelpijn voorkomen. De neus is iets lager dan de achterkant van het zadel, waardoor er meer ruimte is voor de gevoelige delen. Dit concept van SQlab is toepasbaar voor alle soorten fietsen: van racefietsen en mountainbikes tot toerfietsen, stadsfietsen en e-bikes. - Een te zacht zadel
Het klinkt paradoxaal, maar het is waar: een zacht fietszadel wordt na een tijdje fietsen erg oncomfortabel. De reden hiervoor is dat de zitbotten zo ver in de zachte gel wegzakken dat gevoelige weefsels zoals spieren en peesaanhechtingen geïrriteerd kunnen raken. SQlab biedt stevige zadels die zorgen voor precies de juiste drukverdeling. Hierdoor krijgen de zitbotten voldoende steun en worden de zenuwen in het schaambeen niet bekneld. Pijn of tintelingen in andere lichaamsdelen, zoals handen en voeten? Voor elk fietsongemak heeft SQlab een oplossing. Ergonomische handvatten zijn beschikbaar voor pijn in de handen en polsen. Tintelingen en pijn in voeten en knieën kunnen ook verholpen worden met de speciaal door SQlab ontwikkelde inlegzolen en pedalen met verlengde assen.
Wilt u meer weten over SQlab en hoe u uw klanten het beste kunt helpen? Word SQlab dealer en volg een van de SQlab trainingen van Oneway. Meer informatie is te vinden op www.o-w-d.nl of via shop.o-w-d.nl. Aanmelden kan via marketing@onewaybike.nl of telefonisch via 010 340 3504.