Waarom zou je op een fiets van vierduizend euro een plastic sticker op het spatbord plakken, terwijl het als merk eigenlijk je handtekening is? Dat vroeg Harmen Schouten zichzelf vier jaar geleden af. Het betekende de start van zijn bedrijf, Schild Nederland, dat gespecialiseerd is in het maken van exclusieve metalen emblemen voor met name de fietsbranche.
Voor Harmen begon het allemaal als hobby. “Ik heb altijd al affiniteit gehad met metaalbewerking en wat exclusievere edelstenen. Een vriend van mij is edelsmid, die hielp ik af en toe een handje. Op een gegeven moment kwam ik op het idee om plastic stickers op fietsen te vervangen door een luxe metalen alternatief. Zo’n sticker op de achterkant van een spatbord ziet er altijd hetzelfde uit. Ik vond dat afbreuk doen aan de fiets.”
Flexibel metaal
Echter, metaal is hard en dus niet buigzaam. “Ieder spatbord is weer anders en heeft een eigen ronding. Dat was dus een probleem. Dan zou voor elk spatbord een apart gebogen plaatje moeten worden gemaakt en dat is heel kostbaar. Toen kwam ik op het idee om tin, wat heel zacht is, heel dun te maken, zodat je een flexibel metaal krijgt. Dit concept heb ik vervolgens verder uitgerold.”
In het begin van Schilds bestaan waren vintage fietsen een hype. “Denk aan city bikes met kurken handgrepen en een Brooks fietszadel. Onze tinnen emblemen met vintage look pasten hier perfect bij. Na een aantal jaar nam de hype af en deden de hypermoderne e-bikes hun intrede. Ook hier zijn we op ingesprongen door een chromen plaatjes te maken met allerlei kleuren voor een juist moderne en futuristische look.”
Aardse materialen
Het concept vond dus gretig aftrek. Inmiddels maakt Harmen meer dan alleen metalen plaatjes voor fietsen. “We maken harde emblemen voor allerlei producten. Denk aan parfumflesjes, maar ook meubels, keukens, auto’s en kunst. Het doel van het product is altijd hetzelfde: op een meer exclusieve manier je merk laten zien.”
De materialen die Schild Nederland gebruikt, zijn aards. “We maken voornamelijk producten van metaal. Denk, naast messing en tin, aan chroom, zilver, goud en bladgoud. Bij uitzondering maken we ook nog wel eens iets van leer, maar metaal is waar we goed in zijn.”
De emblemen worden gemaakt in werkplaatsen, verspreid door heel Europa. “In elke werkplaats wordt een aparte categorie emblemen gemaakt. Iedere werkplaats heeft namelijk zijn eigen expertise op het gebied van een bepaald materiaal. In Italië bijvoorbeeld, zijn ze heel goed in het werken met messing.”
Instagram
Zijn bedrijf nam pas echt een vlucht toen Harmen ging investeren in Instagram. “Door de coronacrisis liep het aantal orders terug. Toen zijn we met Instagram begonnen. De gedachte was dat iedereen door coronacrisis meer thuis zit en op z’n telefoon zit te kijken. Ik heb dan ook veel geld vrijgemaakt om te adverteren op Instagram en zo een nieuwe piek te veroorzaken. Dat is gelukt. Er bood zich een hele nieuwe doelgroep aan. Inmiddels hebben we 15.000 volgers. Instagram is een van de beste manieren om je product aan de man te brengen. Het is ons belangrijkste verkoopkanaal.”
Door de enorme groei die adverteren op Instagram teweegbracht, liep een aantal zaken spaak tijdens de coronacrisis. “Nu hebben we vijftien medewerkers door heel Europa, maar in die periode waren we onderbezet. Hierdoor hebben we de nodige leverproblemen gehad. Ik heb nu meer mensen aangenomen voor de back office en logistiek om dit soort groeipieken in de toekomst aan te kunnen.”
Vlekkeloze logistiek
Ondanks dat bijna alle verkoop nu via Instagram gaat, vormen fietsenmakers nog steeds de grootste doelgroep voor Schild Nederland. “De fietswereld heeft Schild Nederland in het begin een enorme boost gegeven. Zonder de fietsbranche zouden we niet bestaan, en de verkoop van metalen fietsemblemen gaat nog steeds goed. We richten ons nu ook op de fietsmarkt in Duitsland en in bepaalde staten in de VS. Vooral in de VS willen we heel groot worden. De eerstvolgende stap is het openen van een werkplaats in Groot-Brittannië om vanuit daar de Engelse consument te bedienen. Maar wat ik nog veel belangrijker vind dan uitbreiding is dat alles, van order tot levering, straks vlekkeloos loopt.”