Je baan opzeggen en voor jezelf beginnen met je hobby. Dat is spannend, zeker in coronatijd. Maar dat was precies wat de ex-onderhoudsmonteur Marco Dirks uit Woudrichem op 1 mei 2021 deed. Hij begon een fietsenreparatiezaakje. Fietsenmakerij Woudrichem begon zo in een schuurtje. Maar amper een maand later stond de woonkamer vol fietsen en onderdelen, en moest Marco op zoek naar winkelruimte. Via via vond hij een paar weken later een pandje in het centrum, en nog geen uur later sloot hij het huurcontract. En die zaak is eigenlijk alweer te klein.
Tekst: Lisa Mooijman
Marco repareert fietsen en maakt nieuwe van oude, al dan niet opgeknapte frames. Bij Fietsenmakerij Woudrichem kom je voor een handgebouwde vintage fiets. Verkoop? Leuk, maar daar gaat het eigenlijk niet om. Mensen uit Woudrichem en omstreken kunnen gewoon terecht voor reparatie en bouw van alle soorten fietsen, van honderd jaar oude tot nieuwe e-bikes en alles daar tussenin. “Fietsen hoef je nooit echt weg te gooien”, stelt Marco. “Met kennis van zaken kom je een heel eind. Ik wil geen pleisters plakken, maar het probleem oplossen. Mensen komen wel eens met een e-bike waarvan de accu het niet meer doet. Dan kun je hem weggooien en een nieuwe kopen, maar je kunt beter eerst kijken of hij bijvoorbeeld toevallig in slaapstand staat. Is een fiets echt niet meer te maken, dan bewaar ik de onderdelen en maak ik er een nieuwe fiets van.”
Marco bouwt alle soorten fietsen. Van omafietsen tot transporters, in alle kleuren, soorten en maten. Want een stalen frame is altijd bruikbaar, weet de fietsenmaker. Hij legt er zijn ziel en zaligheid in. “Ik haal ze helemaal uit elkaar, en bouw stukje bij beetje weer een nieuwe fiets. Die kan dan weer zeker dertig jaar mee. De klant heeft een unieke fiets en het is nog duurzaam en milieuvriendelijk ook.”
Weg met de wegwerp
Onderscheidend zijn is waar het om gaat bij Marco. Weg met de wegwerp en leve de vintage, de unieke kleuren en degelijkheid, ambachtelijk en met passie gemaakt. Het idee van vroeger, dat je met een fiets dertig jaar deed, is het devies. “Voor de reparatie gebruik ik dan ook degelijke onderdelen en ik stel ze goed af. Als een fiets goed past en lekker zit, wil je zorgen dat hij lang meegaat. Als er iets aan de hand is met je fiets loop je gewoon binnen en meestal is het de volgende dag klaar. En anders krijg je een leenfiets.”
Droom
Een eigen zaak was altijd al een droom. En een fietsenwinkel was logisch, want sleutelen deed Marco al sinds zijn dertiende. “Ik sleutel aan alles, van een torenkraan tot het riool, maar fietsen zijn favoriet. Toen ik begon had ik dan ook weinig investering in gereedschap, want ik had zoveel dat ik er een winkel mee kon vullen. Ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken.”
Maar hoe kom je vanuit het niets zo snel naar een succesvolle winkel? “Om te beginnen had Woudrichem al 22 jaar geen fietsenwinkel meer. Daar had ik geluk mee. Gek genoeg was corona ook een aanjager. Mijn vrouw en ik hadden een stapel flyers laten maken en daar zijn we het hele dorp mee rond geweest. We begonnen tijdens Hemelvaart 2021 met flyeren, en een dag later stond de eerste klant op de stoep. Vanaf toen ging het los.”
Reclame betekent bij Marco dan ook niet meer dan soms een stukje in de lokale krant en een eenvoudige website met een aardige Google-ranking. “Redelijk ouderwets allemaal, ook zonder poespas” grinnikt Marco.
Bij Fietsenwinkel Woudrichem kun je ook fietsen huren. En dat gaat ook al hard. Volgens Marco speelt de locatie aan de Hollandse Waterlinie daar een aardige rol in. “Fietsen is hier altijd in trek. Ik verhuur mijn eigen fietsen en elke dag worden er twee of drie fietsen verhuurd.”
Film
Wie straks gaat kijken naar de film ‘Hart Op De Juiste Plek’ met Irene Moors in de hoofdrol, ziet daar ook
een hoofdrol voor de fietsen van Fietsenmakerij Woudrichem. “Ze kwamen gewoon de zaak in om te vragen of ik dat wilde doen”, glundert Marco. “Natuurlijk zei ik ja.” Het leukste project van de laatste
tijd? “Een fiets uit 1938, die nu weer rijdt als nieuw. Daar word ik blij van!”•