Bij andere voertuigen, zoals racewagens, dure personenauto’s en motorfietsen, is het al wat langer vrij normaal dat deze worden gewrapt, en daarmee worden voorzien van een extra laag folie. Kostbare producten verdienen immers een beetje extra bescherming. Bij fietsen was dit nooit zo gebruikelijk, maar daar lijkt nu verandering in te komen, in die zin dat het fenomeen bikewrapping in ieder geval niet totaal nieuw meer is.
Tekst: Sander de Goede
Consumenten kunnen tegenwoordig hun fiets laten wrappen bij bedrijven die zich speciaal daarin hebben gespecialiseerd. Daarnaast bieden sommige fietsenwinkels bikewrapping als extra service aan. Misschien dat dit voor uw fietsenwinkel ook wel een optie is. Via dit artikel laten we u beter kennismaken met dit verschijnsel. Zo leest u hier om welke redenen klanten voor deze extra folielaag om het frame kunnen kiezen en hoe het wrappen van een fiets globaal in z’n werk gaat.
Waarom kiest een klant voor bikewrapping?
Er zijn diverse redenen waarom een klant in uw winkel u kan vragen zijn of haar fiets te wrappen. De belangrijkste 7 redenen zijn de volgende:
- Nieuwe (elektrische) fietsen zijn duur, dus die wil men graag beschermen, ook zodat ie extra lang mee kan. Om de levensduur te verlengen is het verstandig het frame ‘in te pakken’ en zodoende te beschermen.
- Met een laag folie om het frame krijgt een fiets een nieuw uiterlijk en daarmee een persoonlijke touch.
- Ondanks het nieuwe uiterlijk blijft het originele fietsdesign gewoon behouden. De aangebrachte folie heeft dan ook geen nadelige invloed op de doorverkoopbaarheid.
- Indien nodig is de folie er makkelijk weer af te halen. Het frame komt dan volledig onbeschadigd tevoorschijn.
- Met bikewrapping kunnen meer kleuren worden gebruikt dan met overspuiten.
- Het is relatief goedkoop. Dit terwijl de folie zo’n acht tot twaalf jaar kan blijven zitten.
- Met bikewrapping kan men een fiets voorzien van de huisstijl van een bedrijf. Er zijn dus grote promotionele mogelijkheden aan verbonden.
Bikewrapping toevoegen aan uw diensten? Houd hier rekening mee
Het wrappen van fietsen is een nog jonge markt met tot nu toe relatief weinig aanbieders. Fietsenwinkels die nu besluiten bikewrapping aan het dienstenaanbod toe te voegen, hebben hierom betrekkelijk weinig concurrentie. Gunstig is daarnaast dat er weinig investeringen voor nodig zijn. Behalve de folie, een speciale wrapstick (voor de lastig af te werken hoekjes), knifeless tape en een heatgun heeft u enkel basisgereedschap (zoals schoonmaakmaterialen, een rolmaat en handschoentjes) nodig. Wel vergt het enige oefening om de techniek van het bikewrappen goed te leren. Dit kan gelukkig op een laagdrempelige manier, zoals via een cursus bikewrapping. Zo’n cursus kunt u op verschillende plekken volgen, bijvoorbeeld bij de TAC Academy in Waalwijk, waar u zich in twee dagen helemaal kunt klaarstomen. Vervolgens kunt u dit specialisme daadwerkelijk in de praktijk brengen. Houd er qua personeelsplanning wel rekening mee dat het wrappen van een fiets gemiddeld één werkdag in beslag kan nemen.
Een fiets wrappen in 6 stappen
We sluiten dit artikel af met een globaal stappenplan voor het wrappen van een fiets. Zo heeft u alvast een concreet beeld van de werkzaamheden die erbij komen kijken.
- Controleer de fiets nauwkeurig op krassen en beschadigingen, vooral in het frame. Zo’n kras kan namelijk zichtbaar blijven, zelfs met de folie eroverheen. Voer deze check bij voorkeur uit terwijl de klant erbij is.
- Zorg ervoor dat de te wrappen fietsonderdelen helemaal schoon zijn.
- Neem folie voor elk fietsonderdeel dat gewrapt moet worden. Snijd deze folie per onderdeel netjes op maat. Onderdelen die gewrapt moeten worden zijn doorgaans de framenokken, het balhoofd, de staande en de liggende achtervork, het bracket, de zadelbuis en de boven- en onderbuis.
- Breng de folie aan op de betreffende onderdelen.
- Zijn er hoekjes waar het moeilijk is de folie netjes af te werken? Gebruik dan een heatgun om de folie iets zachter te maken. Dat vereenvoudigt het afwerkproces. Verwarmt u de folie meerdere keren, dan behoudt het ook nog eens zijn nieuwe vorm en positie.
- Is de folie helemaal goed geplaatst? Verwarm het dan nog een laatste keer met een heatgun.