500 kilometer fietsen in 24 uur: het is een flinke uitdaging. Maar de deelnemers aan HomeRide weten waar ze het voor doen: het Ronald McDonald Kinderfonds. En dat maakt het zelfs zo’n grote inspanning meer dan waard.
Tekst: Regina Behoekoe
Fietsen, hardlopen of wandelen
Dit jaar wordt HomeRide voor de twaalfde keer georganiseerd, en wel in het weekend van 24 en 25 juni. De fietstocht is onderdeel van HomeSport Events, de 24-uurse sponsortocht van het Kinderfonds. Deelnemers kunnen naast fi etsen ook hardlopen (240 kilometer) of wandelen (120 kilometer). “We begonnen met alleen de fietstocht, maar niet iedereen heeft natuurlijk een racefiets. Meer mensen wilden meedoen en daarom hebben we de drempel verlaagd door eerst het hardlopen (Home- Run) en daarna het wandelen (HomeWalk) toe te voegen”, vertelt Miranda Noorlander, adjunct-directeur van het Kinderfonds.
De teams rijden de 500 kilometer in estafettevorm. “Het minimum van fietsers is 3 rijders, maar dat is behoorlijk zwaar. Met 6 tot 10 personen is het prima haalbaar”, legt Noorlander uit. “En ja, er zijn altijd mensen die de HomeRide helemaal alleen fietsen. Dat adviseren we niet, maar we snappen dat sommige mensen het een hele leuke uitdaging vinden.”
Iets terugdoen
Uiteindelijk is het doel dus om geld op te halen voor het Kinderfonds. In 2022 haalde team LaMa’s on Tour maar liefst 16.380 euro op, wat gelijk staat aan 273 overnachtingen in een Ronald McDonald Huis. Negen jaar geleden sliep Linda Koks-Meereboer, teamcaptain van La- Ma’s on Tour, daar zelf met haar man, toen hun kinderen Lars en Marit te vroeg geboren werden. “We wisten dat we iets terug wilden doen voor het Huis, maar konden niet goed bedenken wat. Toen zagen we HomeRide voorbijkomen.”
Goede voorbereiding
Team LaMa’s on Tour reed vorig jaar met 10 personen en dat beviel goed. Koks-Meereboer: “Ik had al een hele tijd niet gefietst en HomeRide was eigenlijk een mooi excuus om het weer op te pakken. Onze groep bestaat uit vrienden en familie en we hebben best hard getraind. Soms afzonderlijk, maar we hebben ook tochten met elkaar gereden. Zo werden we een echt team; we doen het samen.” De voorbereiding betreft echter niet alleen de training. Om geld op te halen organiseren de teams allerlei acties. “We hebben oliebollen verkocht, een loterij georganiseerd en bij een markt gestaan met koek en zopie”, somt Koks-Meereboer op. “In 2023 doen we weer mee en kunnen bedrijven ons sponsoren, waarna ze hun logo op
ons shirt krijgen.”
Lobbyen voor HomeRide
Onderweg zien de rijders natuurlijk een flink deel van Nederland voorbijkomen. In 2023 is de start en finish van HomeRide in Zwolle. Bij de eerste editie reden de fietsers van Groningen naar Maastricht, maar het bleek toch praktischer om dat in dezelfde stad te houden. Dat maakt het zeker niet minder bijzonder: de start is dit jaar in het stadion van PEC Zwolle en de finish is midden in het centrum. “We voelen ons soms een beetje zoals vroeger het Glazen Huis,” zegt Noorlander trots, “want steden lobbyen echt om HomeRide daar plaats te laten vinden.”
Checkpoints
Tijdens de route worden de teams opgedeeld in kleinere groepjes van 3 of 4 personen, zodat er meestal samen gereden wordt. Onderweg komen de rijders checkpoints tegen, waar ze kunnen eten, uitrusten op een veldbedje of zelfs kunnen douchen. Noorlander vertelt dat dat eigenlijk de grootste logistieke uitdaging is voor de organisatie. “De locaties moeten een aantal faciliteiten hebben om geschikt te zijn. Vooral sportcomplexen en scholen zijn daarom handig. We hebben ook al meerdere voetbalstadions gehad, dat was erg leuk.” Veel van de begeleiding wordt gedaan door ongeveer 200 vrijwilligers. Van verkeersregelaars tot mobiele fietsenmakers. “Zonder hen zouden we dit niet kunnen organiseren”,
zegt Noorlander. En dan met een knipoog: “We zoeken trouwens nog fietsenmakers, denk je dat je dat in
BikesBusiness kunt benoemen?”
Cheerpoints
Naast de checkpoints zijn er onderweg ook zogenaamde cheerpoints: plekken waar de deelnemers toegejuicht worden. “Die zorgen voor een enorme boost”, zegt Koks-Meereboer. “Ook de andere renners die je tegenkomt trekken je er doorheen. Natuurlijk zijn er hele pittige momenten. Op een gegeven moment denk je na een stuk van 100 kilometer: nu zullen we er toch wel zo’n beetje zijn? En dan moet je toch nog even door”, lacht ze. “Maar het is het helemaal waard.” Ook Noorlander geeft aan dat de sfeer tijdens het evenement niet te evenaren is. “Bij de start heeft iedereen er zin in, maar merk je dat ze het toch wel een beetje spannend vinden. Het blijft een flinke afstand om af te leggen in 24 uur. Tijdens de tocht is er een enorm saamhorigheidsgevoel; iedereen praat met elkaar en helpt elkaar.”
In 2022 werd er met HomeRide 1,1 miljoen euro opgehaald voor het Kinderfonds, dat Ronald McDonald Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen door het hele land heeft. Hier kunnen ouders en andere familieleden van zieke kinderen dicht bij elkaar zijn. De Ronald McDonald Huizen, waarvan de eerste in 1974 in de Verenigde Staten geopend werd, staan namelijk altijd op loopafstand van het ziekenhuis. Ouders en broertjes of zusjes kunnen er verblijven in een huiselijke en ontspannen sfeer.
“Het is zo fijn dat je als ouders gewoon je dagelijkse dingen kunt doen, terwijl je dicht bij je zieke kind blijft”, vertelt Linda Koks-Meereboer. Haar tweeling werd in 2014 te vroeg geboren. Omdat het vanuit huis een uur rijden was naar het ziekenhuis, verbleven zij en haar man in het Ronald McDonald Huis in Amsterdam. “Je wilt dicht bij je kind zijn, maar het is wel fijn als je je soms even kunt terugtrekken. En als er wat is dan sta je zo weer naast je kind.”
Speciaal
Bij de finish is de ontlading groot. “Je bent bekaf ”, zegt Koks-Meereboer. “En je hebt er zolang naartoe geleefd. Bijna een jaar. Als je dan als team mag finishen is dat zo’n mooi moment!” Noorlander beaamt dat. “Veel teams die fietsen doen dat uit naam van een kind. Dat kan heel mooi zijn, omdat een kind goed door een moeilijke periode heen is gekomen. Dan staan ze vaak bij de finish. Maar soms gaat het ook wel eens om kinderen die zijn overleden. Na 24 uur inspanning komen die emoties dan naar boven bij de finish. Zelfs al heb je zelf geen ziek kind, je voelt dan zo goed waar het om gaat. Dat maakt HomeRide ook speciaal: het is niet zomaar een sportevenement. Het gaat echt om iets belangrijks.”