Met de toenemende populariteit van mountainbiken, groeit ook het aantal Bikeparks in ons land. Een Bikepark is vaak een kort, technisch parcours met verschillende obstakels (Technical Trail Features - TTF’s) die je met je bike kunt trotseren. Ze zijn bedoeld om je techniek te oefenen. Ons land telt er naar schatting ongeveer 40, vaak geïnitieerd door mountainbikeverenigingen of gemeenten. De meeste zijn gratis toegankelijk.
Tekst: Marie-Christine Koestal
Behoefte aan technische parken
“De oudste is een jaar of tien geleden ontstaan”, zegt Patrick Jansen, die inmiddels al 24 Bikeparken heeft gebouwd. “Toen het mountainbiken eind jaren tachtig in Nederland zijn intrede deed, pakte je een bike en ging je in het bos fietsen. Speciale routes bestonden nog niet. Na verloop van tijd werd de sport technischer en ontstond behoefte aan technische parken om technische skills goed te kunnen oefenen. Dat kon niet in het bos, want daar liggen vooral rechte, vlakke paden zonder technische elementen.”
Van beginners tot gevorderden
Een bikepark heeft een omvang van een kwart tot enkele hectares en bevat Technical Trail Features oftewel TTF‘s van hout, rots, puin of grond. Patrick: “Er zijn Bikeparks voor kinderen, maar ook voor experts en alles wat daartussen zit. In principe kan iedereen de techniek leren, maar het zijn met name mensen die zijn geïnteresseerd in de technische kant van het mountainbiken die er gaan oefenen.” Naast de (meestal) gratis toegankelijke Bikeparks in de openlucht, is er ook een indoorpark in Almere. Daar wordt echter wel entree geheven.
Coronafietsers
Patrick verwacht dat een deel van het aantal zogeheten coronafietsers – mensen die het mountainbiken als alternatief voor sportschool of -vereniging oppakten – de sport zullen blijven beoefenen. “Maar het zal niet om de aantallen zoals tijdens corona gaan. Dat was explosief en daar zien we nog steeds de gevolgen van. Alles is uitverkocht. De levertijden zijn gewoon waanzinnig. En dan maakt het niet uit of een fiets vijftig of dertienduizend euro kost. Ook tweedehands is er bijna niets te koop. Ik had zelf al jaren een paar fietsen over. Binnen een week had ik ze verkocht.”
Over Patrick Jansen
Patrick heeft bosbouw gestudeerd op hbo- en universitair niveau en is sinds 1993 werkzaam in de bossector. Hij heeft bijna 20 jaar gewerkt bij een kennis- en innovatiecentrum voor duurzaam bosbeheer en duurzame bosketens, waarvan hij ruim 13 jaar directeur was. Sinds 2004 ontwerpt en bouwt hij duurzame mountainbikeroutes en Bikeparks. Hij heeft een imposante sportcarrière achter de rug, waarbij hij zelfs wereldkampioen mountainbike werd bij de masters 45-49.