Red een Kind begon in 1968 in Zwolle, of eigenlijk in India, want daar richtte de stichting een eerste weeshuis op. Een aantal jaren later stapte het over op het kindsponsormodel, voor zowel kinderen in India als Afrika. Tien jaar geleden werd dit model ingeruild voor dorpsprogramma’s aldaar. Hiermee worden niet alleen de kinderen geholpen, maar ook hun ouders en de omgeving. Het hele gebied leeft hierdoor op. Zakelijk relatiemanager en fondsenwerver Henriët Seinen vertelt over het werk van Red een Kind.
Langetermijndenken
De bevlogen Henriët legt uit dat de stichting geen scholen bouwt of waterputten slaat. “Dat vinden we niet duurzaam. We zetten mensen in hun kracht, doordat zij zélf een oplossing voor hun problemen moeten zoeken en zélf hun leven ter hand moeten nemen. Dit vraagt om verandering van mindset, want als je nooit naar school bent geweest, denk je niet dat je iets kunt. Gedurende het programma blijkt wel degelijk dat mensen kunnen veranderen. Dat geeft mensen vleugels en de kinderen profiteren hiervan.”
Praktische vakopleidingen
Kinderen gaan na de basisschool vaak op zoek naar werk in de grote stad, omdat er bijvoorbeeld geen middelbare school in de omgeving staat. Red een Kind wil bereiken dat inwoners in het eigen gebied blijven, zodat in hun omgeving wordt geïnvesteerd waardoor die economisch groeit. “Daarom bieden we vakopleidingen aan in samenwerking met lokale vakmensen. Het grootste deel is agrarisch, want als men het land kan bewerken, kunnen kinderen ook gevarieerd(er) en gezond(er) eten. Maar er zijn soms ook fietsenmakers, kappers, kledingmakers of mobieltjesmonteurs nodig”, aldus Henriët. Tekst: Michelle van der Harst Stichting Red een Kind is steeds zeven jaar aanwezig in een gebied, daarna moeten de bewoners het weer zelf doen. Henriët zegt hierover: “Dat we na een bepaalde tijd weggaan, geeft extra stimulans. Doordat we onze programma’s meten, evalueren en zo nodig bijsturen, weten we dat het aanbieden van de trainingen heel goed werkt.”
Groeipartners
“Ons project in Burundi is bijna afgerond en volgend jaar beginnen we in een gebied in Kenia dat heel hard hulp nodig heeft. Ik hoop daar in 2023 dan ook met (een deel van) onze groeipartners – zoals Synergy X – naartoe te kunnen. De partners ondersteunen met een ondernemersnetwerk van 45 personen hetzelfde dorpsprogramma. Sommige ondernemers zouden graag fietsen leveren of een fabriek opzetten, maar hoe mooi wij dat idee ook vinden, het is niet duurzaam. De gebieden zijn te kwetsbaar voor zo’n rigoureuze westerse inmenging. Als de mensen zich lokaal inzetten, beklijft het beter; het wordt hún project.” •
Voor meer informatie, bezoek: www.redeenkind.nl