Nederland was altijd al een echt fietsland, maar in de afgelopen jaren is het belang van fietsen nog eens fors toegenomen. Met de fiets kun je tenslotte overal komen, het is milieuvriendelijk én het is gezond. Het is dan ook zaak dat iedereen lang gebruik kan blijven maken van de fiets, zelfs als het op een tweewieler niet meer kan. Tworby heeft daar de oplossing voor.
Tekst: Harrie Linssen
Het concept van Tworby is doordacht en voegt aan eerdergenoemde voordelen nog mobiliteit en duurzaamheid toe, twee belangrijke pluspunten die perfect aansluiten bij de hedendaagse tijd en in de toekomst. Het winnen van de ‘IGNITE Award’ 2020, een prijs voor ideeën om kwetsbare groepen binnen de samenleving te blijven betrekken, onderstreept het belang van dit innovatieve product. We spraken met Bob van den Berg (27), directeur van Tworby.
Geschiedenis
Het idee om een bestaande fiets om te bouwen naar een stabiele driewieler is ontstaan bij de ‘social firm’ De Voorwerkers in Arnhem en werd ingegeven door de enorme toename in het aantal fietsongevallen, vooral bij oudere verkeersdeelnemers. Het bedrijf heeft dat idee eind 2018 weten om te zetten in de Tworby.
Van den Berg: “In 2019 werd ik gevraagd om dit product verder te ontwikkelen, samen met twee werktuigbouwkundigen en in de markt te zetten als medisch hulpmiddel. Naast marketing en verkoop ben ik toen ook begonnen met het opzetten van een netwerk van dealers en de ontwikkeling van een website.”
Concept
De Tworby is vernuftig: “Je haalt het achterwiel uit een bestaande fiets en plaatst de Tworby-module terug. Het past op vrijwel elke fiets. Bij een elektrische fiets is het ook geen enkel probleem, zolang de fiets voorzien is van een voor- of middenmotor. Je kunt snel weer veilig de weg op met je eigen vertrouwde fiets - maar dan met drie wielen - en hij past zelfs door de deur.”
Win-win
De Tworby biedt een perfecte oplossing voor mensen die om wat voor reden dan ook niet meer op een normale tweewieler fiets kunnen, durven of mogen fietsen terwijl ze toch het liefst hun eigen fiets willen behouden. “De drijfveren zijn daarbij heel verschillend. Indien het op medische gronden is, bestaat er de mogelijkheid tot een vergoeding vanuit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), bijvoorbeeld via het PGB (persoonsgebonden budget)”, aldus Van den Berg. “Bijkomend maatschappelijk voordeel is dat de Tworby wordt geassembleerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”
Samenwerking
“We hebben een netwerk van gespecialiseerde dealers die de Tworby kunnen monteren. Deze lokale fietsenzaken vormen een belangrijke schakel omdat ze hun lokale klanten kennen en beschikken over veel vakkennis. Uiteraard blijven dealers die de Tworby in hun assortiment
willen opnemen welkom!”
Toekomst
De huidige Tworby is al een succes, maar Bob wil verder: “We zijn volop bezig om het concept Tworby verder door te ontwikkelen. Dat gaat onder andere over gebruiksmogelijkheden, aanvullende producten, diensten en duurzaamheid zoals hergebruik van materialen. Maar ook technisch, bijvoorbeeld met de ontwikkeling van de traploze naaf. Naast onze verkoop van Tworby’s in België, Duitsland en Denemarken, zijn we in gesprek met een aantal grote partijen om ons product nog breder in de markt te zetten.”
Tworby
Groenestraat 294, 6531 JC Nijmegen, 085-0642009, info@tworby.nl, www.tworby.nl