De Tworby - een module waarmee vrijwel elke fiets omgebouwd kan worden tot driewieler - is voor iedereen die niet meer durft of kan fietsen. Dat kunnen ouderen zijn, maar ook mensen met een bepaalde ziekte of (verstandelijke) beperking. Het bedrijf dat in 2019 van de grond kwam heeft inmiddels een aantal belangrijke eerste stappen gezet. Hoe wordt er teruggeblikt op deze beginjaren? We spraken met Maarten Valks, commercieel manager bij Tworby, over de succesverhalen én de kritische kanttekeningen.
Nieuwe doelgroepen
De doelgroep van Tworby bestond voornamelijk uit ouderen. In de loop van de tijd heeft Valks echter ontdekt dat dit niet de enige doelgroep is die baat heeft bij een aangepaste fiets. “We hebben veel aanvragen gekregen van mensen met ziektebeelden als Parkinson en niet-aangeboren hersenletsel”, zegt Valks. “Daar wilden we iets voor doen.” Zo is Tworby een partnerschap aangegaan met de Parkinson Vereniging en de Hersenstichting. Het initiatief ‘Blijf fietsen’, waarmee Tworby zich sterk maakt tegen (fiets)mobiliteitsarmoede, wordt gefinancierd door menig betrokken organisatie. Zo zijn 20 Tworby’s gefinancierd voor 20 eindgebruikers uit diverse doelgroepen. De eindgebruikers krijgen een Tworby in ruil voor het uitwisselen van de beleving, kennis en andere inzichten. Eén daarvan is mevrouw Perree, die na anderhalf jaar niet gefietst te hebben, omdat ze het simpelweg niet meer durfde, haar vrijheid terugkreeg. Mevrouw Perree vindt het fantastisch om weer te kunnen bewegen en heeft haar fietsangst inmiddels volledig overwonnen.
Trial and error
Om de kwaliteit van de Tworby te garanderen, zocht Valks naar manieren om het fietscomfort en -gemak te verbeteren. Fietsen op een driewieler bleek voor veel klanten lastig. Na een reeks proeven met andere zadels, ontdekte hij dat een kleine stabilisatorveer eigenlijk genoeg was om de fiets die extra stabiliteit te geven die veel mensen nodig hadden. Ook wordt er veel aandacht besteed aan gebruikersgemak van de Tworby door proefritten aan te bieden. Alle Tworby-dealers krijgen een video-instructie waarin professioneel mountainbiker Jeroen van Eck het gebruik van een Tworby uitlegt. Als de dealer zich toch te ver bevindt, komt Valks persoonlijk naar de klanten toe om hen de mogelijkheid te bieden om onder professionele begeleiding een proefrit te maken.
Professionalisatieslag
“De Nederlandse markt is nog lang niet verzadigd. We willen graag de geografische gaten opvullen, waar er nog geen dealers zijn die ons product aanbieden”, zegt Valks over de toekomstplannen van Tworby. “Ook uit België krijgen we veel aanvragen. We willen daarom zowel het dealernetwerk als onze naamsbekendheid daar vergroten.” Niet alleen België, maar ook Duitsland en zelfs Scandinavische landen hebben interesse in samenwerkingen. Maar voordat dat gebeurt, moet er volgens Valks nog een professionaliseringsslag gemaakt worden met betrekking tot het uitbreiden van het dealernetwerk in deze landen en de daar bijhorende service verlening. Het uiteindelijk doel is volgens Valks om het stigma rond de driewieler te doorbreken. “We willen de instapdrempel verlagen voor mensen die moeten overstappen op een aangepaste fiets”, zegt Valks. “We zien nu al steeds vaker driewielers in het straatbeeld. Ook in de toekomst is het uiteraard ons doel om nog meer mensen de meerwaarde van de Tworby te laten zien én ze ermee te verblijden.”