Als rijwielhandelaar bent u vast al bekend met Tworby, de unieke ombouwmodule waarmee een reguliere tweewielfiets wordt omgebouwd tot een stabiele driewieler. Ideaal voor mensen die minder mobiel zijn, zoals ouderen en mensen met een bepaald ziektebeeld of een (verstandelijke) beperking. Het in 2019 opgerichte Tworby is in korte tijd uitgegroeid tot een succesvolle producent met reeds tientallen dealers. De hoogste tijd dus, om na verdere investeringen een volgende fase in te luiden.
Tekst: Sander de Goede
Over de handige Tworby-ombouwmodule en zijn populariteitsopmars
Zoals gezegd draait het bij Tworby allemaal om een unieke ombouwmodule waarmee je een tweewieler ombouwt tot een driewielfiets. Het resultaat houdt het midden tussen een ‘reguliere’ driewieler en een tweewieler met zijwielen. Qua functionaliteit en stabiliteit doet een fiets met de Tworby-uitbreiding echter niets onder voor een originele driewielfiets. Bovendien is de Tworby met 1800 euro (exclusief montage) een stuk goedkoper dan een nieuwe (elektrische) driewieler. Dat maakt het natuurlijk zeer interessant om voor ombouwen te kiezen. Ook om- dat, wanneer je als consument voor de Tworby-ombouwmodule kiest, je gewoon gebruik kunt blijven maken van je eigen fiets. Want inderdaad, de ombouwmodule kan op de huidige tweewieler van een klant worden toegepast. “Dat is voor de gebruiker echt een enorm voordeel”, aldus Tworby-directeur Bob van den Berg. “De consument kan immers gebruik blijven maken van de eigen (elektrische) fiets, waar vaak veel geld in gestoken is. En buiten het financiële aspect is men ook emotioneel gehecht aan de eigen fiets. Dat maakt het makkelijker en laagdrempeliger de overstap naar Tworby te maken. Ook het feit dat steeds meer mensen (omgebouwde) driewiel fietsen gebruiken zorgt ervoor dat mensen sneller overstag gaan. Het wordt steeds breder geaccepteerd, zou je kunnen stellen. Een andere reden waarom er zo veel vraag is naar ons product en waarom we zo hard groeien, is de dubbele vergrijzing waarvan sprake is. ”
Fietsen die van de Tworby zijn voorzien behouden hun oorspronkelijke lengte. Met een breedte van 72 centimeter passen ze ook gewoon nog steeds door de deur. “Verder is ons product getest als medisch hulpmiddel (CE-markering), kun je je eigen fietstassen gewoon blijven gebruiken en zijn de rijeigenschappen zeer prettig. Zo blijft een fiets met de Tworby altijd stabiel presteren. Komt er bijvoorbeeld één wiel in het zand terecht? Dan wordt het wiel dat nog wél over een verharde weg rijdt nog steeds volop aangedreven, waardoor niet al je trapkracht naar het wiel in het zand gaat”, voegt Bob daaraan toe.
De groeiplannen van Tworby
Steeds meer partijen zijn geïnteresseerd in Tworby’s producten. Zo krijgen ze volop aanvragen van klanten, dealers en gemeenten. Bob: “Waar we in de begintijd zelf nog partijen en dealers benaderden, daar is dat nu veel vaker andersom.”
Een groeiende bedrijfshuishouding vraagt uiteraard ook aanpassingen in het inkoopbeleid. Daarover zegt Bob: “Om aan de stijgende vraag te voldoen is het zaak schaalvergroting te realiseren ten aanzien van de inkoop. Qua inkoop gaat het tot nu toe gelukkig uitstekend. Mede door de betrouwbare partners waarmee we samenwerken hebben we geen last van tekorten of leveringsproblemen.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Verder is het Bobs doel om het team uit te breiden. Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt gaat dat gelukkig redelijk. “We zijn volop bezig met het aannemen van mensen. Ondanks de krappe arbeidsmarkt krijgen we veel sollicitaties binnen, vooral van mensen die graag iets goeds willen doen voor de wereld. Met een baan bij Tworby werk je onder andere mee aan milieuwinst en een verbeterde zelfredzaamheid, vrijheid en vitaliteit bij de eindgebruikers. Mede daardoor ontvangen we ook zo nu en dan open sollicitaties, bijvoorbeeld van mensen die ooit al eerder in de fietsenbranche hebben gewerkt.”
Tworby gaat zich de komende maanden daarnaast inzetten om de samenwerking met dealers verder te professionaliseren en te verbeteren. “We proberen bijvoorbeeld meer zichtbaarheid te creëren in de winkels, onder meer met flyers, stickers en andere promotiematerialen waarmee een dealer ons product optimaal kan presenteren. Bovendien spreken we de laatste tijd veel ergotherapeuten. Deze koppelen we aan dealers om mensen te ondersteunen bij het leren fietsen op een driewieler. Deze hulp is nodig, want velen ervaren door bijvoorbeeld een eerder gebeurd ongeval (weliswaar met een tweewieler, maar toch) of door een periode van inactiviteit angst om weer op de fiets te stappen, zelfs al is deze door de Tworby gestabiliseerd. Een ergotherapeut zorgt er dan voor dat de eerste kennismaking met een driewielfiets naar wens verloopt. Gunstig is natuurlijk dat de service van ergotherapeuten doorgaans in het basispakket van de zorgverzekering is opgenomen. We proberen vaste ergotherapeuten aan dealers te koppelen, zodat er een soort driehoek ontstaat. Dit alles blijven we wel zelf begeleiden, ook om onze dealers te ontlasten. Voor het einde van 2022 proberen we dit alles gerealiseerd te hebben, zodat dealers die zich in de toekomst aansluiten, meteen van deze diensten gebruik kunnen maken”, aldus Bob.
Over dealers gesproken, Tworby richt zich tegenwoordig ook al op het buitenland. “Vooral Vlaamse handelaren weten ons wel te vinden”, zo laat Bob weten. “We zijn dan ook bezig met Belgische overheidsinstanties om het product officieel goedgekeurd te krijgen, zodat consumenten het ook daar vergoed kunnen krijgen.”
Tenslotte is Tworby van plan de eigen marketingactiviteiten op te schroeven. “Denk hierbij aan een betere positionering online, maar ook aan specifieke offline marketingactiviteiten zoals opstapdagen bij dealers (zeker één of twee keer per jaar), aanwezigheid bij evenementen, het aangaan van samenwerkingsverbanden en de aanschaf van promotiematerialen”, aldus Bob.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Deelname aan Dragons’ Den
Om de hierboven genoemde uitbreidingsplannen snel te kunnen uitvoeren besloot Tworby zich in te schrijven voor het programma Dragons’ Den (zie kader). Het zou leiden tot een zeer succesvolle deelname. “Vier van de vijf zakenmensen wilden inderdaad investeren en gingen zelfs tegen elkaar opbieden”, zegt Bob trots. “Uiteindelijk gingen we in zee met Shawn Harris, de Amerikaanse zakenvrouw die bekend werd als drijvende kracht achter groente- en fruitgroothandel Nature’s Pride. Met haar bedrijf Orange Wings investeerde zij 400.000 euro in Tworby. We kozen vooral voor haar omdat zij extra waarde hecht aan duurzaamheid en arbeidsparticipatie – waarden die ook bij Tworby centraal staan.”
De deelname van Tworby aan Dragons’ Den is nog steeds terug te zien op Viaplay (aflevering 4).
Wilt u dealer worden?
De producten van Tworby worden verkocht via fietsenwinkels. “Ook al is ons dealernetwerk de laatste tijd flink gegroeid, er is nog steeds volop ruimte voor nieuwe dealers in zowel Nederland als Vlaanderen. Het liefst werven we dealers die affiniteit hebben met aangepaste fietsen en mobiliteitsbehoud”, zo sluit Bob af.
Geïnteresseerde rijwielhandelaren kunnen zich aanmelden via www.tworby.nl
Wat is Dragons’ Den?
Dragons’ Den is een programma waarin beginnende ondernemers met originele productideeën op zoek gaan naar investeerders. Hierbij geeft de ondernemer een pitch aan vijf potentiële investeerders, die vervolgens door vragen te stellen extra inzicht krijgen in het business model, de markt en de financiële levensvatbaarheid. Daarna vertellen de investeerders of ze in het bedrijf willen investeren, en wordt er eventueel een deal gesloten.