Dit zijn 19 miljoen verhalen van meisjes en jongens, van hele generaties, die in het zadel van hun Vespa droomden en hun vrijheid vonden. Vandaag is Vespa een mythe die al lang niet meer alleen maar een makkelijk en elegant vervoermiddel voor de pendelaar is, maar uitgegroeid is tot een icoon van stijl, mode- en design. Vespa is een wereldmerk, aanwezig in 83 landen en op alle continenten dat een van de belangrijkste periodes van zijn geschiedenis beleeft en zich, zonder zijn waarden te verloochenen, weet te vernieuwen om altijd jong, hedendaags en onnavolgbaar te blijven.
Vespa viert zijn 75-jarige jubileum en bereikte de buitengewone mijlpaal van 19 miljoen geproduceerde exemplaren sinds de lente van 1946. De Vespa die de 19 miljoen viert is een GTS 300 in 75th Anniversary Special Editie die is geassembleerd in de Pontedera-fabriek, waar de Vespa sinds 1946 ononderbroken wordt geproduceerd.
19 miljoen Vespa's betekent 19 miljoen verhalen van meisjes en jongens die, over de hele wereld, in het zadel van de geliefde tweewieler de vrijheid hebben veroverd. Vespa vergezelde hun leven en belichaamde hun gevoelens en verlangen naar vrijheid. Vespa maakt namelijk deel uit van onze cultuur en speelt een rol in ons leven en in de verbeelding van veel generaties van Italianen, Europeanen, Amerikanen, Afrikanen en Aziaten. De Vespa is vandaag één van die zeldzame producten die een vast onderdeel van het straatbeeld zijn geworden.
Dit buitengewone moment komt terwijl Vespa een van de meest voortvarende periodes van zijn geschiedenis kent, in 83 landen op alle continenten wordt verkocht en de beroemdste en meest geliefde tweewieler ter wereld is. Vespa heeft zijn aanvankelijke functie als eenvoudig en elegant vervoermiddel voor pendelaars al lang achter zich gelaten om een wereldmerk, een symbool van Italiaanse technologie en stijl te worden, in staat om in zijn naam, miljoenen enthousiastelingen te verenigen.
Een succes dat zich vertaalt in meer dan één miljoen 800 duizend geproduceerde voertuigen in de afgelopen tien jaar en waaraan een continu evoluerend en technologisch altijd avant-gardistisch gamma en een unieke stijl die uitstijgt boven de modes en trends en die zich, trouw aan zijn oorspronkelijke waarden, constant heeft weten te vernieuwen, ten grondslag ligt. Halverwege de jaren 2000 bedroeg de jaarlijkse productie van Vespa ongeveer 50.000 eenheden, maar vanaf dat moment werden het er door een constante en spectaculaire groei meer dan 100 duizend in 2007 en 200 duizend in 2018.
Op 75 jarige leeftijd is Vespa meer dan ooit een wereldmerk en één van de bekendste Made in Italy-merken. Een echte wereldburger die in drie productievestigingen wordt geproduceerd: Pontedera, waarvan de productie bestemd is voor Europa, Amerika en alle Westerse markten; Vinh Phuc, in Vietnam, in de in 2012 geopende ultramoderne fabriek van Baramati, voor de lokale markt, de landen in het Verre Oosten, en waar ook de Vespa's voor de markt van India en Nepal worden gebouwd.
Voor zijn 75e verjaardag presenteert Vespa zich met speciale serie, de Vespa 75th, beschikbaar voor de Vespa Primavera (van 50, en 125 cc) en de Vespa GTS (van 125 en 300 cc), alleen voor 2021. De carrosserie van de Vespa 75th is geel met de nieuwe kleur metallic Giallo 75th, dat specifiek voor deze serie is ontwikkeld als hedendaagse herinterpretatie van de modekleuren van de jaren veertig. Op de zijkanten en het voorspatbord staat het nummer 75 in een meer geaccentueerde schakering voor een elegant toon-op-toon effect, net als op het frontschild waar de traditionele "stropdas" ondoorzichtige pyriet geel is.
Een unieke geschiedenis
Vespa is het resultaat van het zoeken naar een innovatief product voor de individuele mobiliteit. Eerst wordt een "motorscooter" gebouwd naar het model van de kleine motorfietsen voor parachutisten. Hierna volgt een prototype dat het tot dan dominante concept van het klassieke motorfietsschema omvergooit. Zo ontstaat een rechtstreeks aangedreven vervoermiddel met een zelfdragende carrosserie en stuurschakeling. De klassieke voorvork verdwijnt ten gunste van een enkele arm waarmee het wiel makkelijker kan worden vervangen en, bovenal, het frame wordt vervangen door een zelfdragende carrosserie die de bestuurder beschermt en voorkomt dat hij vuil wordt en zijn kleding verfrommelt. Op 23 april 1946 wordt het octrooi voor het Vespa-ontwerp aangevraagd.
Sinds zijn opwachting - in een land dat helemaal moest worden opgebouwd, maar ook daarom vol is met ideeën, creativiteit en hoop - verbeeldde Vespa er de levensvreugde en toekomstgerichtheid van en daarom werd hij al snel voor meisjes en jongens uit de hele wereld een icoon van vrijheid en emancipatie. Deze rijkdom aan waarden van Vespa bleef in de verschillende doorlopen decennia altijd vergezeld gaan van geavanceerde stijl en technologie.
Na de jaren van de opbouw bleef Vespa zijn mythe versterken om in de decennia van economisch welzijn en die van de nieuwe generaties van de jaren zestig zijn identiteit te bestendigen. Met de verspreiding van de auto en de massamotorisatie wierp Vespa zich op als de redder van het verkeer en de kleinere slagvolumes trokken de jeugd aan die zich juist in die jaren een weg baande in de samenleving. En wanneer, inmiddels in de jaren 70, de eerste tekenen van een ontluikend ecologisch bewustzijn zich uitten was Vespa het tegengif voor de vervuiling van de steden dankzij zijn verplaatsingssnelheid en parkeergemak.
In de verschillende doorlopen periodes vertegenwoordigde Vespa altijd de stand van de technologie. Gekenmerkt door een heel geavanceerd, nog steeds volledig stalen zelfdragend carrosserieconcept, kenmerkte hij de evolutie van de individuele mobiliteit. De laatste Vespa's hebben ecologische krachtbronnen en vooruitstrevende technische rijhulpoplossingen. Ze zijn de stilistische samenvatting van een evolutie die het Vespa-ontwerp onsterfelijk maakte als wereldwijd icoon van Italiaanse elegantie.