Biologisch afbreekbaar fleece gemaakt van houtvezels
Hout om aan te trekken? Ja, dat bestaat! Ook in de wintercollectie 20/21 biedt de outdoorspecialist VAUDE textiel van biologisch afbreekbare fleecestoffen met houtvezels aan. Het chique Women's Elope Fleece Jacket voor wandelen en trekking bevat naast de hout-cellulosevezels ook 62% gerecycled polyester. Zo gekleed laat je behalve een goede indruk geen sporen achter in het milieu en wandel je met een gerust eco-geweten. Een kleine bijdrage tegen het groeiende probleem van plasticafval in ons milieu.
Reeds in de herfst van 2017 introduceerde VAUDE in het kader van de visionaire Green Shape Core Collection de eerste biologisch afbreekbare fleecestof van houtvezels. Als voorloper op het gebied van duurzaamheid heeft VAUDE het op houtvezel gebaseerde fleece sinds de wintercollectie 2018/19 in het programma en blijft men de ontwikkeling van dit revolutionaire materiaal verder bevorderen. Want tot nu toe komen bij het wassen van kleding, gemaakt van synthetische vezels (zoals polyester en polyamide), ook microvezels in het milieu terecht. VAUDE wil met de verdere ontwikkeling en verbreding van nieuwe, duurzaam-innovatieve fleecestoffen deze stroom van microplastic een halt toeroepen.
Hout voor kleding – tegen microplastic in de zee
Het bijzondere van deze biologisch afbreekbare fleecestof is de constructie. Aan de gladde buitenzijde wordt gerecycled polyester gebruikt. De opgeruwde binnenzijde van de gebreide stof bestaat niet (zoals bij traditioneel fleece) uit polyester, maar voor 100% uit de hout-cellulosevezel Lyocell – en deze blijft ongeverfd! Deze vezel is daardoor voor 100% biologisch afbreekbaar – zelfs in zeewater! Mocht de stof dus bij een wasbeurt kleine pluisjes van de opgeruwde kant verliezen, dan vergaan deze in elke omgeving binnen slechts 90 dagen zonder hierbij resten achter te laten en vormen zo geen gevaar voor levende wezens.
Hoger draagcomfort en kleinere voetafdruk
De stof combineert alle voordelen van hoge functionaliteit met de gedachte het milieu te beschermen, want deze natuurlijke functionele vezel heeft zeer goede temperatuurregulerende en vochttransporterende eigenschappen. Hij is absoluut aangenaam voor de huid en kan ook probleemloos worden gedragen door mensen met een allergie. De zijdezachte binnenkant met hoge vezelpluisjes is zeer warm, jeukt niet en voelt prettig aan op de huid. Een mooi effect voor sporters is de antibacteriële werking: in tegenstelling tot polyester is de zweetgeur beduidend minder, waardoor de fleece ook minder vaak gewassen hoeft te worden.
Het Women's Elope Fleece Jacket bestaat aan de binnenzijde voor 38% uit de cellulosevezel Lyocell (38%), de buitenzijde is van gerecycled polyester (62%). Deze soepele, zachte fleecejas is geschikt voor alle mogelijke outdooractiviteiten en mag bij geen enkele wandeling tussen herfst tot voorjaar ontbreken. Deze aangename fleece-hoody komt natuurlijk ook goed van pas als knuffelzachte metgezel voor dagelijks gebruik en vrije tijd. Hij is in de kleuren cranberry, mars red en het turquoise riviera vanaf herfst 2020 in de winkels verkrijgbaar – voorlopig alleen in damesuitvoering.
Bij alle textiel staat het VAUDE Green Shape-label voor een milieuvriendelijk, functioneel product van duurzame materialen. Ongeveer 90% van de VAUDE-kleding draagt daarnaast het in de herfst van 2019 door de staat ingevoerde textielzegel "Grüner Knopf" (groene knoop).
Onderzoeksproject m.b.t. textiel microplastic
VAUDE is sinds 2017 in het kader van het onderzoeksproject TextileMission als projectpartner betrokken bij verdere studies ter vermijding van textiel microplastic.
CEO Antje von Dewitz over de achtergrond van de ontwikkeling: "De plasticvervuiling in het milieu is een urgent, mondiaal probleem – met zichtbare en catastrofale gevolgen voor de wereldzeeën. Wij willen samen met onze partners uit de textielindustrie onze bijdrage leveren bij het oplossen van het probleem en we zijn blij dat we nu voor het eerst biologisch afbreekbaar fleecemateriaal kunnen gebruiken. De komende jaren zullen we verder intensief onderzoek doen om microplastic in het milieu te vermijden."